Schenken

Schenken aan familie en personen

Wilt u uw kinderen extra geld geven voor hun studie? Of bent u van plan uw kind financieel te ondersteunen bij de aankoop van een eigen huis? U kunt uw kinderen belastingvrij geld schenken. Door te schenken verlaagt u ook de toekomstige erfenis en daarmee de verschuldigde erfbelasting.

Klanten vragen ons:

 

“Ik wil mijn kinderen alvast vermogen schenken om op erfbelasting te besparen,

maar mijn vermogen zit met name in het huis. Hoe pak ik dit handig aan?”

“Is er een notariële akte vereist als wij onze kinderen geld en goederen schenken?”

“Dit jaar geef ik meer dan 10% van mijn verzamelinkomen aan giften voor goede doelen.

Mensen adviseren mij een lijfrenteschenking. Wat zijn hiervan de voordelen?”

U mag als ouder jaarlijks een geldbedrag vrij van schenkbelasting aan uw (klein)kinderen schenken. Daarnaast mag u eenmalig een groot bedrag vrij van schenkbelasting schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Notariskantoor Herweijer kan u meer vertellen over de voorwaarden waaronder dat kan plaatsvinden. Daarnaast kunnen wij een notariële akte opstellen als u onroerende goederen of aandelen wilt schenken. U kunt er ook voor kiezen om uw schenking over meerdere jaren te spreiden met een schenkingsprogramma. Zo maakt u optimaal gebruik van de vrijstelling van de schenkbelasting. Wij gaan hierover graag met u in gesprek.

Schenken aan goede doelen en kerken

Het totaalbedrag dat u jaarlijks schenkt aan goede doelen en/of kerken, mag u aftrekken van uw inkomen.. Daarbij geldt een drempel van 1% en een maximum van 10% van uw verzamelinkomen. Mocht u meer dan 10% geven van uw verzamelinkomen, dan is een lijfrenteschenking interessant voor u.

Veel goede doelen ontvangen geld uit testamenten. Heeft u wel eens overwogen om één of meer goede doelen op te nemen in úw testament? De goede doelen betalen geen erfbelasting over hun verkrijging en het geld wordt goed besteed. Als notariskantoor hebben wij een groot netwerk van diverse organisaties (waaronder diverse kleinschalige, betrouwbare organisaties) met een algemeen nuttig doel. Wij kunnen u desgewenst helpen bij het maken van een goede keuze en uw wensen vastleggen in het testament.

Lijfrente-giften aan goede doelen en kerken

Geeft u meer dan 10% per jaar van uw verzamelinkomen aan goede doelen? En wilt u op inkomstenbelasting besparen? Overweeg dan eens een lijfrenteschenking. U geeft dan vijf jaar lang een gelijk bedrag aan een door u gekozen goed doel. Het geschonken jaarbedrag is volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De voorwaarde is wel dat u geeft aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

U kunt deze schenkingen doen via een onderhandse akte. Maar een schenking in een notariële akte biedt voordelen voor u en voor degene aan wie u schenkt. Zo controleren wij of de schenker wilsbekwaam is. Of het zijn bedoeling is om dit bedrag periodiek te schenken aan de beoogde organisatie. Daarnaast kunnen wij voor u in de akte aanvullende voorwaarden of clausules opnemen en is het document altijd beschikbaar en opvraagbaar.